Nieuws
22-02-2018

Workshop Kokeshi popjes haken, naar de patronen van Juffrouw HutseklutsDeze workshop is voor haaksters die alle basissteken goed beheersen!

Japanse Kokeshi popjes
Soms heb je dat wel eens, dan zie je iets voorbijkomen op ‘het net’ en denk je “Oh wat schattig”. Dat hadden we bij de gehaakte Kokeshi popjes van ‘Juffrouw Hutsekluts’ ook. We hebben het patroon bij Juffrouw Hutsekluts gekocht en alle drie de popjes gehaakt. De positieve reacties van onze klanten resulteerden erin dat we dit in ons workshopprogramma hebben opgenomen.

Met medewerking van Juffrouw Hutsekluts
Uiteraard hebben we Juffrouw Hutsekluts benaderd of zij het goed vond dat we haar patronen gebruikten in onze workshops. Zij reageerde erg enthousiast en gaf ons ook wat achtergrondinformatie over haar ontwerpen en de kokeshi popjes.

Zij schrijft ons:
“Mijn popjes zijn geïnspireerd op de Japanse kokeshi popjes. Toen ik jong was, zag ik ze in kunststof, als handpompjes voor zeep, spaarpotjes, en nog veel meer toepassingen. Zo heb ik ze leren kennen, al snuisterend in leuke winkeltjes.  Ik ben echt fan van het design, de ronde hoofdjes, de kleuren, het zwarte haar en de schattige knotjes.
Veel later wanneer ik aan het haken was en ook patronen begon te ontwerpen, wilde ik graag een Japanse kokeshi maken. Ik had al wat uitgeprobeerd, maar toen ik meer bedreven werd in het haken, maakte ik ze zoals ik ze echt graag wilde.  Ze zijn mijn favoriete ontwerpen tot nu toe.”Over de Kokeshi popjes
Juffrouw Hutsekluts:
De originele kokeshi werden uit hout gemaakt in het noorden van Japan om aan de toeristen te verkopen.  Ze worden gezien als geluksbrengers.  Over de betekenis zijn er verschillende meningen.
De popjes werden vroeger met de hand gemaakt, nu deels machinaal.  De vorm is in de loop van de jaren erg veranderd.  Typisch zijn de ronde hoofdjes en lijfjes uit één stuk (zonder armen/benen) die beschilderd worden.  Je vindt er op YouTube mooie filmpjes over.
Deze vind ik zeer mooi: https://vimeo.com/79369173.

De workshop bij Wollstreet
Aan de hand van de uitgebreide patronen van Juffrouw Hutsekluts begeleiden we je in twee lessen door de basisprincipes van de kokeshi popjes. Je beheerst uiteraard wel de basissteken zoals Lossen, vasten en stokjes, eventueel frissen we je geheugen nog even op wat de haaksteken betreft.
In de tussenliggende periode van de twee lessen haak je thuis verder.
Alle speciale steekjes, de haren, het borduren, het in elkaar zetten, het vullen leren we je.
Het moet dan geen probleem zijn om de drie popjes thuis te haken.
Tijdens het tweewekelijks haakcafé kun je altijd nog eens om hulp komen vragen.Wanneer
Op zaterdag 3 en 17 maart 2018 van 13:00 tot 15:30 uur. Twee lessen van 2,5 uur.

Kosten
€ 50,- (aankoop van het patroon t.w.v. € 10,- bij Juffrouw Hutskluts voor alle drie de modellen is hierbij inbegrepen). Je ontvangt van de patronen een uitprint bij ons van 53 bladzijden.  Er is oefengaren aanwezig, het garen voor de popjes (Catania) kies en koop je geheel naar eigen smaak uit de Wollstreet-collectie.
Het vulmateriaal voor een popje en enkele draadjes borduurgaren krijg je van ons. Voor de andere popjes kun je vulling en borduurgaren bij Wollstreet kopen.

Materiaal
Voor de drie popjes gebruikten wij 5 verschillende kleuren van de Catania, plus wat restjes
De haaknaald nr. 2,5 -3 neem je zelf mee of koop je bij Wollstreet.
Het tempo van de cursus is afhankelijk van het niveau en de snelheid van de cursisten. De werkstukken maak je thuis verder af, je kunt uiteraard altijd nog eens om hulp komen vragen in ons brei- of haakcafé.
Het maximale aantal cursisten is 8. De workshop gaat door als er minimaal 5 aanmeldingen zijn.

Inschrijven
Je kunt je inschrijven bij Wollstreet, telefonisch of per e-mail. Check eerst of er nog plek is, liefst via het sturen van een e-mail naar: info@wollstreet.nl, laat ons ook je naam en telefoonnummer weten. Wij reserveren dan een plekje voor je.
De inschrijving is geldig na ontvangst van de helft van het workshopbedrag. Bij aanvang van de 1ste les betaal je de tweede helft.
Je kunt het bedrag overmaken op ons rekeningnummer NL13 INGB 0009 3959 82 o.v.v. je naam en ‘workshop kukeshi popjes haken en de data’. Je kunt ook contant in de winkel betalen.

Annulering
Bij annulering tot vier weken vóór aanvang ontvang je dit bedrag volledig terug. Bij annulering binnen vier weken voor aanvang ontvang je een cadeaubon t.w.v. het betaalde bedrag. Je kunt deze besteden voor aankoop van garen of een andere workshop bij Wollstreet. Bij annulering een week vóór de workshop of korter is terugbetaling in de vorm van een cadeaubon alleen mogelijk als we een vervanger voor jouw plekje hebben gevonden. Hiervoor vragen we begrip want onze workshops zijn altijd heel vlug volgeboekt en we moeten vaak mensen teleurstellen. Tevens hanteren we per workshop een reservelijst. Dus in geval van tijdige afmelding kunnen we anderen nog blij maken en jij bent ervan verzekerd dat je aanbetaling niet ‘weg’ is.

Ben je plotseling verhinderd voor een les, dan kijken we in onderling overleg wat mogelijk is, evt. inhalen tijdens het brei- of haakcafé bij Wollstreet.

 

< ga terug naar nog meer NIEUWS op onze website