Nieuws
20-09-2015

Maak kennis met Textielkunstenares Marjan Eggels op zaterdag 24 okt 2015Marjan Eggels, textielkunstenares uit Beegden, exposeert momenteel haar werk bij Wollstreet. Op zaterdag 24 Oktober is zij tussen 13:00 en 15:30 uur aanwezig. Ben jij in geïnteresseerd in textielkunst en zou je graag kennis maken met Marjan en meer weten over haar werk? Dan is daar zaterdag 24 Oktober gelegenheid toe! Wollstreet en Marjan heten je van harte welkom, de koffie staat klaar!

“De fascinatie voor garen en draadjes is gestart in het Drie Suisses garenboek van mijn moeder. Dit is eigenlijk niet meer uit mijn leven verdwenen”, aldus Marjan.

Haar huidige werk: ‘breien buiten de gebaande paden’ is uiteindelijk het resultaat van een lange weg.  Zij maakt nu sculpturen waarbij zij de garens zelf maakt. In eerste instantie gebruikt zij de natuurlijke kleuren van de materialen, indien nodig verft ze die zelf. Deze sculpturen zijn al dan niet met led-verlichting.  

 Het uitgangspunt bij het maken van de garens was de structuur van de oorspronkelijke vacht.

Er zijn meer dan 400 schapenrassen met allemaal hun unieke vacht. Er zijn er met bijzondere uiterlijkheden in de vacht, krullen, lange lokken. Indien er machinaal een draad van wordt gemaakt, gekaard en gesponnen, blijft van deze uiterlijke kenmerken van de structuur van de vacht niet veel meer over. Dit vond ze zonde en ze zag het als een uitdaging om het garen zo te maken dat de uiterlijke kenmerken van de vacht zichtbaar blijven. Het kan, maar het is een arbeidsintensief proces. 
 Marjan heeft verschillende soorten garens gesponnen die verschillen van structuur. Soms gebruikt ze de wol in combinatie met andere  - meestal - natuurlijke materialen. Hieruit is een kleine garencollectie ontstaan, waarbij de meeste garens ook geschikt zijn voor interieur en sommige voor kleding. Deze zeer bijzondere garencollectie presenteert - en verkoopt - Marjan voor het eerst aan een groter publiek bij Wollstreet in Sittard. De meeste garens zijn te wassen met een wolwasprogramma 30°, maximaal 800 toeren en een vloeibaar fijnwasmiddel geschikt voor wol en zijde.

 

Foto:Marjan Eggels

 

Marjan’s achtergrond:
“Ik heb mijn kennis en vaardigheden opgebouwd vanuit de vaktechnische opleiding Kostuum Couture, de Academie voor Beeldende Kunsten, afdeling Mode in Maastricht en gevolgd door Mode, Vormgeving & Strategie te Arnhem, Artez.”

“Omdat ik leergierig ben, ging ik steeds op zoek naar nieuwe ervaringen of technieken waarbij ik mezelf ontwikkel. Dit proces van inspiratie tot creatie geeft me veel plezier en voldoening, wat zich ten slotte transformeert tot een bijzonder product of ‘vrij werk’. Mijn huidige werk: ‘breien buiten de gebaande paden’ is uiteindelijk het resultaat van een lange weg.”

“Ik ben gefascineerd door eenvoudige dingen in mijn omgeving en het buiten zijn.

Iedere keer weer verbaas ik mij over de inventiviteit van mensen in landen waar de welvaart niet op zo’n hoog peil is als hier. Zij worden gedwongen om met eenvoudige middelen tot oplossingen te komen met de mogelijkheden die zij hebben.”

“Nadat mijn contract in de groenbranche in 2009 niet meer verlengd werd, heb ik besloten om mijn vorige ‘beroep’ weer op te pakken en ben ik gestart als vormgever met een passie voor experimentele textiel. Inmiddels ben ik een andere weg ingeslagen en maak ik projectmatig vrij werk. Ik maak nu sculpturen waarbij het ook mogelijk is dat ik mijn garens zelf maak. In eerste instantie gebruik ik de natuurlijke kleuren van de materialen, indien nodig verf ik ze zelf. Deze sculpturen zijn al dan niet met led-verlichting.”

Voor meer info kijk op de website van Marjan Eggels: www.akaratos.nl

 

< ga terug naar nog meer NIEUWS op onze website